Stroj pro podmítku i hluboké kypření
Technologie zpracování půdy se na jedné straně opírá o určité zásady, na straně druhé nabízí farmáři různá řešení. Na farmě v Hořátvi vždy preferovali orbu, ale pro období sucha potřebovali vhodnou náhradu luhu. Našli ji v univerzálním kypřiči značky Köckerling, který využívají nejen pro základní hluboké zpracování půdy, ale i pro podmítku.
Soukromý zemědělec Milan Konvalina hospodaří na rodinné farmě v Hořátvi na Nymbursku. Na rodinnou tradici hospodaření navázal s otcem, matkou a bratrem v roce 1992, kdy stát v rámci restitucí rodině vrátil 17 ha zemědělské půdy. „K vráceným hektarům rychle přibyly další pronajaté, a tak jsme v krátké době obhospodařovali 70 ha,“ vzpomíná Milan Konvalina. Dalšími pronájmy a nákupy se celková výměra zemědělské půdy zvětšila až na současných 500 ha (z toho 120 ha vlastních).
Celý článek o zkušenostech se strojem Köckerling Quadro, který vyšel v časopise Zemědělec v regionu, si můžete přečíst v souboru níže.